Берегометська громада
Чернівецька область, Вижницький район

Вижницький РВ ГУ  ДСНС України у Чернівецькій області інформує!

Дата: 11.07.2024 15:46
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

БЕРЕЖІТЬ ХЛІБ ВІД ПОЖЕЖІ !!!

 

Хліб і вогонь.... Коли беремо в руки щойно спечену, ще гарячу паляницю, з насолодою вдихаючи її духмяний запах, то говоримо: “гарно випечена”, дякуючи тим самим вогневі. Але ще трапляється, коли той же вогонь стає страшним воргом хліба. Найчастіше гине від пожеж, які виникають на полях. Самі по собі вони не спалахують. Основні причини – неуважність, недбайливість дорослих під час роботи на польових масивах, пустощі дітей, залишених без нагляду.

Загроза для хліба посилюється у переджнивний період, а також безпосередньо на збиранні врожаю. Що ж необхідно для того, щоб не допустити лиха на зернових нивах?

Насамперед, у час підготовки до жнив треба організувати цілодобову охорону масивів пшениці, ячменю, жита тощо. Крім дозорців з числа працівників господарств,  доцільно залучати до цієї важливої справи й школярів – юних добровільних пожежних дружинників.

Поля хлібів, що дійшли воскової стиглості, слід розділити на окремі ділянки. Площа кожної з них  повинна складати не більше 50 гектарів. Між ділянками прокошується і розорюється смуги шириною не менше чотирьох метрів, які перепиняють шлях вогню у разі його виникнення на одній з ділянок.

Недопущення пожеж у значній мірі залежить від технічного стану засобів механізації. Перед виведенням машин на жнивування, їх необхідно уважно оглянути, забезпечити надійними іскрогасниками, втулками до обертальних валів, щитками для вихлопних труб та іншими захисними протипожежними пристроями. Потрібні й первинні засоби пожежегасіння: два вогнегасники, гострі лопати, діжки з водою, відра, швабри, протипожежне рядно, (розміром 2х2 м.).

Певні протипожежні вимоги ставляться і до скиртувальників грубих кормів. Скирти треба розташовувати на території господарсько – виробничих комплексів на відділі не менше 50 метрів одна від одної. А в полі зібрані грубі корми повинні бути віддалені від ліній електромереж на 15 і від доріг на 20 метрів. Проміжок між двома скиртами – 20 метрів,  а  між групами скирт – 100 метрів. Навкруг кожної скирти розорюється захисна смуга шириною 4 метри, встановлюється надійний громовідвід.

Треба потурбуватися  про те, щоб не накоїли лиха на хлібних нивах дитячі пустощі. Це стосується, насамперед, дітей дошкільного і молодшого шкільного віку. Найперше слово в належній організації літнього відпочинку дітей – за вчителями й вихователями а також батьків.

Суворе дотримання всіх протипожежних заходів – запорука безпечного жнивування і надійного зберігання зібраного урожаю.

 

Вижницький РВ ГУ  ДСНС України у Чернівецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь