Берегометська громада
Чернівецька область, Вижницький район

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує

Дата: 23.05.2024 14:32
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Повідомлення для інформування громадськості

Буковинські платники сплатили до зведеного бюджету понад 34,3 млн грн рентних платежів

В.о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозія Чернецька повідомляє, з початку 2024 року буковинські платники податків перерахували до бюджетів всіх рівнів понад 34,3 млн грн рентних платежів.

В цілому, з початку року до державного бюджету спрямовано понад 19,9 млн грн рентних платежів. Згідно з розподілом коштів у розпорядженні місцевих громад регіону залишилось 14,3 млн грн надходжень від користувачів природних ресурсів. 

Зокрема, найбільшу суму сплачених ресурсних платежів до зведеного бюджету складає рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів – 23,6 млн грн. Також, вагомі надходження склала рентна плата за користування надрами – 7,8 млн грн (з них, за видобування корисних копалин місцевого значення – 1,1 млн грн). Крім того, рентної плати за спеціальне використання води платники регіону сплатили понад 2,7 млн грн.

Водночас, до держбюджету надійшла сплата за користування радіочастотним ресурсом України – 106 тис грн. 

 

Податківці рекомендують платникам ПДВ ознайомитися на сайті з показниками податкової ефективності

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу платників ПДВ, що на вебпорталі ДПС України на постійній основі публікуються показники податкової ефективності з податку на додану вартість в розрізі галузей економіки України. Дані показники зіставляються з коефіцієнтом податкової ефективності по окремій галузі області при проведенні камеральної перевірки декларацій та подальшого аналізу фінансово-господарської діяльності СГД. 

Показник податкової ефективності з податку на додану вартість -це співвідношення задекларованої суми ПДВ до сплати у рядку 18 декларації до задекларованого обсягу постачання у рядках 1.1А,1.2А і 1.3А.

Ознайомитися з інформацією «Податкова ефективність з податку на додану вартість сформована за видами економічної діяльності» можна за посиланням: https://tax.gov.ua/diyalnist-/pomisyachno-podatkova-efektivnist-z-pdv

 

Сплата земельного податку, якщо власники земельних ділянок неповнолітні діти

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, земельні частки (паї), які перебувають у власності, та земельні ділянки державної та комунальної власності, які перебувають у володінні на праві постійного користування. Правовий статус дитини  має особа до досягнення нею повноліття. 

Відповідно до ст.6 Сімейного кодексу України, малолітньою вважається дитина до досягнення нею 14-ти років, а неповнолітньою вважається дитина у віці від 14-ти до 18-ти років.

Якщо дитина або особа, дієздатність якої обмежена, не може самостійно здійснювати свої права, ці права здійснюють батьки, опікун або самі ці особи за допомогою батьків чи піклувальника - ст. 14 Сімейного кодексу.

Відповідно до п. 1 ст. 34 Цивільного кодексу України, повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла 18-ти років (повноліття).         

Відповідно до п.99.2 ст.99 ПКУ, грошові зобов’язання малолітніх/неповнолітніх осіб виконуються їх батьками (усиновителями), опікунами (піклувальниками) до набуття малолітніми/неповнолітніми особами цивільної дієздатності в повному обсязі.

Батьки (усиновителі) малолітніх/неповнолітніх і малолітні/неповнолітні у разі невиконання грошових зобов’язань малолітніх/неповнолітніх несуть солідарну майнову відповідальність за погашення грошових зобов’язань та/або податкового боргу.

Перелік категорій фізичних осіб, які звільняються від сплати земельного податку, визначено у п. 281.1 ст. 281 ПКУ, але пільги щодо сплати земельного податку для малолітніх та неповнолітніх дітей не передбачені.

Підставою для нарахування земельного податку є:  дані державного земельного кадастру;   дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;   дані державних актів, якими посвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою (державні акти на землю);   дані сертифікатів на право на земельні частки (паї);  рішення органу місцевого самоврядування про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв); дані інших правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або право користування земельною ділянкою, право на земельні частки (паї);  дані Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, визначеного у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку (п. 286.1 ст. 286 ПКУ).

Отже, за земельні ділянки, які знаходяться у власності малолітніх та неповнолітніх дітей, земельний податок нараховується на загальних підставах, і сплачується батьками, опікунами або самими малолітніми та неповнолітніми дітьми за допомогою батьків чи піклувальників.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь