Берегометська громада
Чернівецька область, Вижницький район

ПАТРОНАТ НАД ДИТИНОЮ

Дата: 15.03.2024 11:32
Кількість переглядів: 50

Фото без опису

 ПАТРОНАТ НАД ДИТИНОЮ - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

ХТО МОЖЕ БУТИ ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЕМ?

Патронатним вихователем може бути повнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід виховання дітей в сім’ї, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні, спільно з добровільним помічником (один з членів подружжя) пройшов/ла курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів та зі згоди всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають в помешканні уклала договір про надання послуг сімейного патронату з відповідним органом опіки та піклування.

ХТО ПІДТРИМУЄ ДИТИНУ В СІМ’Ї ПАТРОНАТНОГО ВИХОВАТЕЛЯ?

З моменту влаштування дитини під патронат саме патронатний вихователь несе повну відповідальність за життя, збереження та поліпшення здоров’я дитини.  

Він професійно та майстерно налагоджує стосунки з дитиною, яку розлучено зі своїми батьками, оцінює її потреби, створює сприятливі, комфортні умови для розвитку та соціально-психологічної реабілітації дитини, формує чи підтримує важливі для неї родинні стосунки, а також готує дитину до повернення у свою родину або допомагає налагодженню контактів дитини з її новою сім’єю.  

Так як послуга має надаватися на високому професійному рівні, особи, які виявили бажання стати патронатними вихователями (кандидати у патронатні вихователі), мають відповідати визначеним законодавством вимогам, а також пройти спеціальне навчання.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ ПОТРІБНО ПОДАТИ, ДЛЯ ТОГО ЩОБ СТАТИ ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЕМ?

Кандидат у патронатні вихователі подає до соціального закладу за місцем проживання такі документи:

1) заяву;

2) копію паспорта громадянина України;

3) копію трудової книжки (у разі наявності);

4) висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним;

5) довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;

6) копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

7) письмову згоду на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

Грошове забезпечення послуги патронату з державного бюджету.

Для утримання та забезпечення потреб кожної влаштованої під патронат дитини патронатний вихователь щомісяця отримує соціальну допомогу в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів відповідно до віку дитини (станом на 01.01.2024 р. на дитину до 6 років: 2 563 грн. х 2,5 = 6 407,5 грн.; на дитину від 6 до 18 років: 3 196 грн. Х 2,5 = 7 990 грн.).

Грошове забезпечення за надану патронатним вихователем послугу складає 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (станом на 01.01.2023 – 14 600 грн.); при влаштуванні 2-х і більше дітей, дітей віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ, грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину та категорію, але сумарно не перевищує 50% .

   Поворотна фінансова допомога (резервні кошти) з місцевого бюджету виплачується протягом 5 днів після укладання договору про умови запровадження патронату; розраховується як 2,5 прожиткових мінімуми на дитину до 6 років + 2,5 прожиткових мінімуми на дитину від 6 до 18 років; використовується для своєчасного забезпечення догляду, виховання та реабілітації влаштованої під патронат дитини до моменту отримання державної соціальної допомоги.

       Права та обов’язки патронатного вихователя регулюються статтями 252-256 Сімейного Кодексу України та Договором про патронат над дитиною.

 

За детальною інформацією щодо створення патронатної сім’ї звертайтесь до Служби у справах дітей Берегометської селищної ради за адресою: вул. Центральна, 20  смт. Берегомет.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь