Берегометська громада
Чернівецька область, Вижницький район

Про продовження договорів оренди комунального майна Берегометської селищної територіальної громади

Дата: 20.11.2023 12:52
Кількість переглядів: 162

Про продовження договорів  оренди комунального майна

Берегометської селищної територіальної громади

 

(До відома орендарів комунального майна (нежитлових приміщень)

Берегометської селищної  територіальної громади)

 

У зв’язку з переходом прав та обов’язків щодо управління комунальним майном територіальних громад  від попередніх власників та балансоутримувачів об’єктів нерухомості  (будівель та споруд), сільських рад,  до правонаступника  -  Берегометської селищної ради, договори оренди нежитлових приміщень комунального майна, укладені до введення в дію законодавчих актів з питань оренди, містять умову відповідно до статті 764 Цивільного кодексу України, якщо орендар продовжує користуватися майном після закінчення строку договору оренди, то, за відсутності заперечень орендодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором, тобто після закінчення терміну договору оренди орендар, не повідомивши орендодавця про своє бажання укласти договір оренди на новий строк, може продовжувати користуватися орендованим майном при відсутності заперечень з боку орендодавця, а тому договір може вважатися поновленим на тих самих умовах.

Водночас питання продовження договорів оренди державного чи комунального майна регулюються Законом України «Про оренду державного та комунального майна» №157-ІХ від 03.10.2019 року (надалі - Закон), який введено в дію з 01.02.2020 року, та Порядком передачі в оренду державного та комунального майна (надалі - Порядок), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання оренди державного та комунального майна» № 483 від 03.06.2020 року, яка набрала чинності 17.06.2020 року, як спеціальними нормативними актами у визначеній сфері та не містить положень щодо автоматичного продовження – пролонгації.

Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону та Порядку, договори оренди нежитлових приміщень комунального майна Берегометської селищної територіальної громади продовжуються в новому порядку.

Продовження договорів оренди комунального майна повинно здійснюватися за результатами проведення аукціону в електронній торговій системі Prozorro.Продажі, крім випадків, визначених Законом.

Без проведення аукціону договори оренди комунального майна, укладені до введення в дію Закону, продовжуються в таких випадках:

1. Укладені та продовжуються вперше, за умови, якщо строк оренди за такими договорами не перевищує п’ять років;

2. Укладені без проведення аукціону з наступними юридичними особами:

- органами державної влади та органами місцевого самоврядування, іншими установами і організаціями, діяльність яких фінансується за рахунок державного або місцевих бюджетів;

- релігійними організаціями для забезпечення проведення релігійних обрядів та церемоній;

- з підприємствами, установами, організаціями, що надають соціально важливі послуги населенню (для цілей застосування частини другої статті 18 Закону про оренду щодо можливості продовження договорів оренди нерухомого майна комунальної власності Берегометської селищної територіальної громади  без проведення аукціону підприємствами, установами, організаціями, що надають соціально важливі послуги населенню Берегометської  селищної територіальної громади, було прийнято рішення дев’ятнадцятої сесії   VІІІ   скликання Берегометської селищної ради №19-12-22/22 від 15.12.2022 року  «Про затвердження Переліку підприємств, установ та організацій, що надають соціально важливі послуги населенню Берегометської  селищної територіальної громади», зокрема:

1. Центр Червоного Хреста для медико-соціальної підтримки та реабілітації.  

2. Дільничні (опорні) пункти Управління поліції охорони в Чернівецької області.

3.   Підрозділи Збройних сил України (військові частини).

4.   Обласна комунальна установа «Чернівецький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

5. Комунальне некомерційне підприємство «Берегометський центр первинної медико-санітарної допомоги».

6. Публічне акціонерне товариство «УКРТЕЛЕКОМ» (ПАТ «УКРТЕЛЕКОМ»).

7. Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України» (АТ «ОЩАДБАНК»).

8.   Акціонерне товариство комерційний банк «ПРИВАТБАНК» (АТ КБ «ПРИВАТБАНК»).

9. Акціонерне товариство «УКРПОШТА» (АТ «УКРПОШТА»), що є підприємством, яке надає універсальні послуги поштового зв’язку в населених пунктах на всій території України;

10. Громадські об’єднання осіб з інвалідністю, які реалізують проєкти (програми), спрямовані на захист прав осіб з інвалідністю.

Договори оренди комунального майна можуть бути продовжені на той самий строк, на який вони були укладені, на підставі заяви орендаря про продовження договору, поданої до Берегометської селищної ради не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку дії договору оренди. Якщо чинний орендар має заборгованість із сплати орендної плати, він не може звертатися із заявою про продовження договору оренди до моменту погашення ним такої заборгованості.

Орендар, який має право на продовження договору оренди без проведення аукціону разом із заявою про продовження договору оренди зобов’язаний надати орендодавцю звіт про оцінку майна та рецензію на цей звіт, а також пакет документів, передбачений п.113 Порядку.

Чинний орендар має переважне право на продовження договору оренди в ході аукціону на продовження договору оренди за умови, що він бере участь в такому аукціоні та зробив закриту цінову пропозицію, яка є не меншою, ніж розмір стартової орендної плати. Для реалізації переважного права чинний орендар надає згоду сплачувати орендну плату, що є рівною ціновій пропозиції учасника, який подав найвищу цінову пропозицію за лот відповідно до Порядку, після чого чинний орендар набуває статусу переможця аукціону на продовження договору оренди. У разі відмови чинного орендаря сплачувати таку орендну плату він може надати попередню згоду сплачувати орендну плату, що є рівною ціновій пропозицій учасника з наступною за величиною ціновою пропозицією відповідно до Порядку.

Звертаємо Вашу увагу на те, що неподання орендарем заяви про продовження договору оренди та/або звіту про оцінку об’єкта оренди (у визначених випадках) за три місяці до закінчення строку оренди, матиме наслідком припинення договору оренди на підставі закінчення строку, на який його було укладено.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь